Przez żołądek do Gruzji

Piwko z widokiem na Kazbek

Piwko z widokiem na Kazbek

Gruzja poza pięknymi widokami słynie również z pysznego jedzenia oraz mocnej czaczy. Zdecydowanie warto wieczorem wyskoczyć do lokalnych knajpek i zasmakować gruzińskich przysmaków!

Ceny są bardzo różne, wszystko zależy od miejsca. Ogólnie można liczyć, że koszt obiadu to około 15-20 zł (jedno danie + napój), czyli podobnie jak w Polsce.

W większości restauracji dostępne są karty dań z transkrypcjami na alfabet angielski. Dopiero w ostatnim dniu swojej podróży (w Kutaisi) znalazłem bar, w którym menu było tylko po gruzińsku. Powiedziałem "chaczapuri", chwyciłem za piwko z lodówki i też było dobrze :-).

Khachapuri

Podstawową i najbardziej znaną potrawą jest chaczapuri (chacza - ser, puri - chleb). Występują dwa główne rodzaje tego dania:

  • chaczapuri adżarskie (adżaruli) - pieczywo w kształcie łódki z serem i jajkiem na środku,
  • chaczapuri imeretyńskie (imeruli) - tzw. gruzińska pizza, okrągły placek zapieczony z serem.

Wersję imeretyńską można znaleźć z różnymi wypełnieniami np. ze szpinakiem lub z mięsem (tzw. kubdari). Co ciekawe w Polsce, w popularnych knajpach "gruzińskich" często podawane jest pseudo-chaczapuri z różnymi dodatkami na górze, co bardziej przypomina pizze. Czegoś takiego nie znajdziemy w Gruzji.

Chaczapuri imeretyńskie

Chaczapuri imeretyńskie (źródło: www.vinisfera.pl)

Chaczapuri imeruli wygląda zazwyczaj tak jak na zdjęciu obok (a przynajmniej ja z takim głównie miałem do czynienia). Nie jest ono bardzo bogate, ale wciąż smakuje dobrze.

Chaczapuri imeretyńskie

Chaczapuri imeretyńskie (posmarowane czymś, żeby ładnie się przypiekło)

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri adżarskie (źródło: kaukaz.pl)

Chinkali

Kolejną bardzo znaną potrawą są chinkali (khinkali), czyli pierogi w kształcie sakwy, wypełnione mięsem oraz zupą. Trzymając za czubek, lekko nadgryzamy, wypijamy zawartość, po czym zjadamy resztę, zostawiając tylko górny fragment.

Chinkali

Chinkali (źródło: amyrtw.wordpress.com)

Różności

Często spotykanym daniem jest również kababi. Nie ma to jednak nic wspólnego z tureckim kebabem. Jest to zmielone mięso uformowane w kształcie kiełbaski. Oprócz tego restauracje serwują bardzo dobre szaszłyki - mcwadi. Natomiast jeśli chodzi o zupy, najbardziej znaną jest charczo - podawana na ostro z mięsem, trochę przypomina gulasz.

Z innych potraw osobiście bardzo posmakowały mi badridżani, czyli smażone bakłażany faszerowane pastą z orzechów. Zdecydowanie polecam spróbować!

Badridżani

Badridżani

Kababi

Kababi

Nie mam pojęcia co to było :)

Nie mam pojęcia co to było :)

Śniadanie po gruzińsku

Śniadania w Gruzji są bardzo obfite. Mówi się, że Gruzini jadają trzy obiady dziennie. Posiłek można wykupić w większości guest house'ów za około 10 GEL, a naprawdę warto. Raz że jest smaczne, dwa że taka porcja daje energię na cały dzień chodzenia po górach!

Śniadanko w Mestii u Irmy

Śniadanko w Mestii u Irmy (dla jednej osoby)

Napoje i trunki

Najbardziej popularnym trunkiem jest czacza (chacha), czyli bimberek robiony na bazie winogron - z tego co zostanie podczas wytwarzania wina. Domowa wersja często ma więcej niż 40%. W smaku jest dość dobra, fajnie czuć winogrona, tylko mocna jak cholera.

One chacha a day keeps a doctor away

Co ciekawe wszyscy w domach przechowują czaczę i wino w plastikowych butelkach. Okazuje się, że w przypadku wina ma to spory plus. Normalnie po otwarciu psuje się ono w ciągu około trzech dni, ze względu na powietrze w butelce. Zatem jeśli przechowujemy je w plastiku, wystarczy "wycisnąć" butelkę, tak aby powietrze nie pozostało w środku i już może stać dłużej.

Mało kto wie, ale wino (gruz. gwino) wywodzi się właśnie z Gruzji. W Tbilisi trafiłem na darmową degustację i muszę przyznać, że było bardzo dobre. Jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe, to popularne są lemoniady o różnych dziwnych smakach jak np. kremowa, czy gruszkowa.

Lemoniada gruszkowa

Lemoniada gruszkowa

Lemoniada kremowa

Lemoniada kremowa

A na deser Snickers

W większości sklepów i na targach można kupić gruzińskiego Snickersa - churchkhela. Są to nawinięte na sznurek orzechy, zanurzone w masie winogronowej i wysuszone. W smaku gumiaste i lekko słodkie, ogólnie ciekawy wynalazek. Istnieje też druga wersja w postaci cienkiego placka (widać na zdjęciu). Nie próbowałem, ale przypuszczam, że jest to to samo, tylko orzechy są zmielone.

Gruziński Snickers

Gruziński Snickers

Booking.com
Booking.com

Podobne:

Translate »